Dagbok maj 2006

OBS! Nästan alla bilder på hemsidan är "klickbara".
DVS dubbelklicka på bilden och en detaljrik version av bilden visas då!

Chaenomeles sp

Under promenad med hunden på I:16 övn.omr. hittade jag denna trädgårdsflykting. Är det någon som kan artbestämma den? Kan det vara Chaenomeles X superba - hybridrosenkvitten. Miljö
Foto Per Wahlén, I:16 31 maj -06.

Ja, det är hybridrosenkvitten PW

Fragaria viridis

Ett exempel på hur man kan gå förbi växter är backsmultronet. Otaliga botanister hade gått på Långenäs udde och tittat på växter (inklusive undertecknad) men inte noterat backsmultronet. När jag till sist (år 2000) fick syn på det hade det gått över 100 år sedan Ouchterlony senast (i Halmstad kommun) fann det på Tylön. 
Foto Per Wahlén, Långenäsviken 30 maj -06.

Andromeda polifolia

Roslingen är ganska ensam om att blomma på högmossar och tallmossar just nu. Här några andra växter som är på gång just nu .
Foto Per Wahlén, Norremosse 25 maj -06.

Veronica peregrina

När jag för några år sedan återfann pilgrimsveronikan var den inte sedd sedan 1766 då Montin såg den i Söndrum. Även i år blommar den som synes (mkt små blommor), men jag har inte tidigare sett så här frodiga ex. och dessutom med taggiga blad.
Foto Per Wahlén, Skedalahed 25 maj -06.

Pedicularis sylvatica

Bara en påminnelse att nu har granspiran börjat blomma.
Foto Per Wahlén, Skedalahed 25 maj -06.

Veronica verna

Vårveronikan är ovanlig i Halland och har bara ett dussintal lokaler. Den växer på sandiga gräsmarker och verkar tyvärr inte gilla ruderatmarker på sand, jag har iallafall inte funnit den på den typen av lokaler.  
Foto Per Wahlén, Tönnersjö 13 maj -06.

Myosurus minimus

En vårväxt med väldigt speciellt blomax är råttsvansen. Den förekommer här och där i kustregionen på tidvis blöta, blottade jord- eller sandytor.
Foto Per Wahlén, Skedalahed 5 maj -06.

Carex ericeterum

Backstarren är en av de tidiga vårstarrarna. Som nybörjare på halvgräsen kan den vara svår att skilja från vår- och lundstarr. Några tips!
Foto Per Wahlén, Blomäng 5 maj -06.